Polomer: Vypnuté
Polomer:
km Set radius for geolocation
Hľadať

Ako porozumieť výhodám potravín s označením bio

Ako porozumieť výhodám potravín s označením bio

Stravovať sa bio je čoraz viac populárne. Sú však biopotraviny skutočne zdravšie? Sú šetrné k životnému prostrediu? Ak áno, ako ich začleniť viac do vášho jedálnička?

Voľba zdravej výživy je skvelou cestou k zdravšiemu životnému štýlu. Za konzumáciu vyššieho množstva zeleniny či ovocia stojí otázka pôvodu potravín a miera ich bezpečnosti. Spôsob pestovania jednotlivých potravín môže mať silný vplyv na naše zdravie, ale i na „zdravie“ životného prostredia navôkol. Čo teda označenie „bio“ znamená?

Toto označenie vyjadruje transparentnosť spôsobu, akým sú potraviny pestované, vyrábané, spracovávané… Aby mohli byť produkty označené značkou „bio“, „organický“ alebo „ekologický“, musia spĺňať určité pravidlá. Biopotraviny sú pestované v zdravej (chemicky neupravovanej) pôde a nie sú modifikované. Farmári teda nepoužívajú chemikálie na urýchlenie rastu daných potravín. V prípade zvierat platí, že musia mať prístup k pitnému zdroju, čerstvému vzduchu a mal by im byť umožnený dostatočný priestor na rozvoj a rast. V neposlednom rade by mali byť kŕmené kontrolovanými organickými plodinami bez pridaných chemikálií alebo úprav. Neprijímajú antibiotiká, rastové hormóny alebo iné chemicky upravované produkty.

Výhody bioproduktov

Biopotraviny poskytujú množstvo výhod. Niektoré štúdie ukazujú, že organické potraviny majú viac prospešných živín, ako napríklad antioxidanty, než konvenčne pestovaná konkurencia. Navyše, ľudia s alergiou na potraviny, chemikálie či konzervačné látky po konzumácii biopotravín zisťujú priaznivejší efekt na organizmus a nízky prejav alergických reakcií.

  • Biopotraviny obsahujú menej pesticídov.
  • Ekologické poľnohospodárstvo je šetrné voči životnému prostrediu.
  • Ekologicky chovaným zvieratám nie sú do stravy pridávané antibiotiká, rastové hormóny alebo vedľajšie živočíšne produkty.
  • Organické mlieko a mäso sú bohatšie na živiny.

Preto sa poľnohospodári, združujúci sa pod značkou bio, eko alebo organic namiesto syntetických pesticídov alebo hnojív spoliehajú na biologickú rozmanitosť v oblasti prirodzenej ochrany samotných produktov pred škodcami. Cielene udržiavajú úrodnosť pôdy napríklad aj prostredníctvom trikov a overených postupov našich starých mám.

Máte otázku?